De Belgische brouwerijen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren nadien

De Belgische brouwerijen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de eerste jaren nadien

Recensie

De studie vangt eigenlijk eerder aan: de periode die aan ‘den Groote Oorlog’ voorafging, wordt uiteraard ook bekeken om dan als vergelijkingspunt te kunnen dienen. Zoals steeds is het gewoon niet te geloven wat Paul allemaal heeft bovengespit. De bezorgdheden van de brouwers (de komende oorlog was nog de minste, want België was immers neutraal!), de onenigheden onderling en met de overheden, de sociale situatie van de brouwersgasten, de cafés en hun uitbaters, zeg het en er staat wel een verslag en/of tabel van in dit boek.

Paul put uit verschillende bronnen, maar het Petit Journal des Brasseurs (Het Kleine Brouwersblad) is wel de belangrijkste. Wie daar ooit een exemplaar van te zien krijgt, moet maar eens trachten er zijn weg in te vinden. En dan spreken we in dit geval van ettelijke jaargangen! Drie hoofdstukken: Brouwen in het begin van de 20e eeuw, De Eerste Wereldoorlog: Brouwen in een bezet land en, tenslotte: Het moeizame herstel. Een flinke brok geschiedenis met gigantische hoeveelheden informatie. Zeer veel vergelijkende tabellen, de nodige kaderteksten en rijk (en goed gekozen!) geïllustreerd. Weerom een absolute aanrader voor al wie interesse heeft in de evolutie en geschiedenis van onze brouwerijen!

HB

Boeken